Naar keuze twee activiteiten uit

 

  • La Brasserie du Bocq

 

Bier maakt al sinds mensenheugenis deel uit van het culturele en traditionele erfgoed van België...

 

In het hart van de prachtige toeristische regio van de Condroz blijft Brasserie du Bocq nog altijd trouw aan de traditionele productiemethodes voor bieren met hoge gisting en hergisting op de fles.

 

Het Maison du Bocq, opgericht in 1858, is een van de weinige nog volledig familiale Belgische brouwerijen.


Tijdens een bezoek aan de brouwerij zult u een 150-jarige geschiedenis van liefdevol vakmanschap ontdekken, kennismaken met de productietechnieken en natuurlijk ook van het resultaat proeven. Deze bieren behoren zonder enige twijfel tot de beste traditionele bieren in België.


De brouwerij bevindt zich in Purnode.

 

Bezoek mogelijk tijdens weekends en schoolvakanties.

 


  • La Moutarderie Bister

 

L’Impériale is zonder twijfel hun bekendste mosterd, maar is tegenwoordig slechts een van de vele producten in het ruime gamma...

 

... van een dertigtal soorten mosterd, die tegenwoordig worden geproduceerd in de twee fabrieken van Bister, in Jambes (bij Namen) in België en in Saint-Thibault (bij Troyes) in Frankrijk.

 

De geschiedenis van Bister begint in 1926, oorspronkelijk enkel met mosterd (zachte of scherpe mosterd, mosterd op oude wijze, van Dijon, met kruiden, luxe- en bioversies ...), maar later ook piccalilly (4 recepten), zilveruitjes, augurken en kappertjes in azijn.


De laatste jaren werd het gamma uitgebreid met koude sauzen (mayonaise, cocktail, tartaar, bearnaisesaus ...) en gebruiksklare groenten in grote verpakkingen (geraspte selder, geraspte wortelen, schijfjes augurk, groenteslaatjes, rode biet in schijfjes, olijven ...).

 

In 2005 werd een gamma luxeproducten gelanceerd onder de naam Bistériades Gourmandes.


De oude azijnstokerij van de 19de eeuw werd gerenoveerd om u comfortabel te verwelkomen. Tijdens een bezoek kunt u kennis- maken met de geschiedenis van de twee mosterdfabrieken van Bister en de fabricage van mosterd, alvorens de fabriek in werking te bezoeken (behalve tijdens het weekend, dan wordt de productie op video getoond). Ten slotte bezoekt u het “kleine mosterdmuseum”.

 

Uiteraard zult u kunnen proeven van de verschillende producten, en bovendien ontvangt u een klein geschenkje als souvenir.


De Moutarderie Bister bevindt zich in Jambes.


Bezoek mogelijk tijdens de weekends en schoolvakanties, altijd na voorafgaande reservering.

 


  • Chocolaterie Hucorne

 

Chocolatier Hucorne-Fronville, dat is hét Naamse chocoladehuis. Hier wordt al sinds 1946 ambachtelijke chocolade gemaakt .

 

Vloeibaar, vast of in de vorm van boterhampasta, chocolade bestaat in tal van verschillende vormen om iedereen te behagen. “Chocolat”, “Bon Chocolat” of “Grand Chocolat” ... de vereisten voor de gebruikte grondstoffen zullen het kwaliteitsniveau bepalen.

 

Neem een duik in deze wereld van zoetigheid en ontdek tijdens de uiteenzetting van de meester-chocolademaker de uitgebreide knowhow van dit Naamse huis.

 

Laat u verleiden door de subtiele aroma’s van de pralines en proef van de beroemde Biétrumé, een exclusieve karamelsoort op basis van gekookte room en geroosterde hazelnoten, beschikbaar in twee variëteiten: boter en chocolade.

 

De Chocolaterie Hucorne bevindt zich in Namen.

Bezoek mogelijk tijdens de schoolvakanties.

 


  • Domaine Viticole “Du Chenoy”

 

Een kwalitatieve, rendabele en bovendien milieuvriendelijke wijngaard in Wallonië...

 

Het Domaine du Chenoy is de enige wijngaard ter wereld waarvan de 10 hectare exclusief beplant zijn met nieuwe druivensoorten, die natuurlijk bestand zijn tegen schimmelziekten en witte en rode wijnen van zeer hoge kwaliteit produceren.


Maak een wandeling in deze prachtig gelegen wijngaard die volledig naar de zuiderzon gericht is. U ontdekt er alle aspecten van de wijnbouw, van het snoeien tot de wijnbereiding, en na afloop kunt u van het resultaat proeven in een professionele maar gezellige sfeer.


Wist u niet dat er in Wallonië een kwalitatieve, rendabele wijngaard bestaat, die bovendien het milieu respecteert? Kom dan nu kijken en overtuig uzelf!

 

Het Domaine Viticole Du Chenoy bevindt zich in Emines.

Bezoek mogelijk tijdens de schoolvakanties.

 

 

 

  • Ontdekking van du Foie gras

 

In de boerderij van la Sauvenière, in Hemptinne-lez-Florennes tussen Samber en Maas, wordt u verwelkomd door Valérie en François...

 

Kom kennismaken met hun kwekerij en specialiteiten van eenden, die op traditionele wijze worden gekweekt en vetgemest met hele maïskorrels.

 

Dankzij hun selectiviteit en uitgebreide knowhow maken ze al vele jaren uitstekende producten die geroemd en bekroond werden om hun kwaliteit (Kristallen Haan op de landbouwbeurs van Libramont in 2006).


Ontdek de traditionele productiemethodes en de vele facetten van deze activiteit.

 

Proef ten slotte van de verschillende producten zoals de pastei of de paté met foie gras, dat alles met een glaasje likeurwijn voor een sublieme ervaring.


Een groot moment van gastronomisch plezier!


De Ferme de la Sauvenière bevindt zich te Hemptinne.

Bezoek mogelijk tijdens weekends en schoolvakanties.  • Les Cafés Mossiat

 

Dit huis, opgericht in 1875, opent voor u zijn deuren en laat u kennismaken met zijn kwalitatieve, natuurlijke koffiesoorten die in de hele wereld geroemd worden om hun fijne smaken .

 

Jean-Luc Mossiat, die als klein kind in een kop koffie is gevallen, is een van de zes koffiebranders in de provincie Namen, en maakt zachte, makkelijk te verteren koffie.

 

Het is niet eenvoudig om op te boksen tegen de grote multinationals die veel sneller veel meer koffie kunnen produceren, maar dankzij zijn brandtechniek en vakkennis kan deze ambachtelijke koffie- brander wel een eindproduct van de hoogste kwaliteit afleveren. Doordat hij van elke koffie de kenmerken kent, al naargelang van hun oorsprong, kan hij ze combineren om verbluffende resultaten te creëren.

 

Door te variëren in de kooktijd van de bonen kan hij ook mengingen creëren die voldoen aan de verwachtingen van de klanten.


Kom de passie delen van deze ambachtelijke koffiebrander, die begrijpt hoe traag branden op een lage temperatuur een beter resultaat oplevert. Woon het brandproces bij en ontdek bij de proefsessie het verschil tussen Arabica en Robusta ... Uw smaak- papillen zullen niet weten waar ze het hebben!

 

Ter afsluiting van het bezoek krijgt u nog een kopje echte espresso met een koekje.

 

Les Cafés Mossiat bevindt zich in Sorinne-La-Longue.

Bezoek mogelijk tijdens weekends en schoolvakanties.