Naar keuze een ontwikkelingsbezoek uit

 

  • Fagnolle

 

U bevindt zich hier ten zuiden van La Calestienne, niet ver van de Viroin, in de Naamse Fagne .

 

Het dorp ligt op de zuidzijde van een brede vallei die wordt bevloeid door de beek van de Grands Viviers, op de flanken van een lange helling, veroorzaakt door een typische, losstaande kalkheuvel in het reliëf.

 

Fagnolle, in het hart van een biologisch waardevol gebied met prachtige landschappen, ligt verscholen op een beboste heuvelrug, in een weelde van groen met zeldzame hagen en opmerkelijke bomen.

 

De kleine straatjes, een overblijfsel van de traditionele plattelandsarchitectuur van de 18de en 19de eeuw, leiden naar het dorpsplein, waar vroeger een vijver was.

 

Op uw route komt u langs geklasseerde sites zoals de kerk van Saint- Martin uit de 16de eeuw, het presbyterium, of nog de wasplaats.

 

Lager gelegen, in een drassige omgeving en omringd door een prachtige krans van bomen, duikt het kasteel van Fagnolle op.

 

  • Soulme


Het dorpje Soulme, hoog op een heuvel boven de vallei van de Hermeton, is van ver herkenbaar door zijn massieve kerktoren .

 

Dit typische dorp in de Naamse Fagne, prachtig gelegen in het groen, bevindt zich op enige afstand van de hoofdwegen, en heeft daardoor een uniek, traditioneel karakter.

 

Het dorp telt een vijftigtal huizen die rond de kerk gegroepeerd liggen en grotendeels uit de 18de en 19de eeuw dateren. Deze woningen, in kalksteen of bedekt met traditionele muurkalk en afgewerkt met leistenen daken, vallen op door hun eenvoud maar vormen samen een mooi harmonieus geheel. Dit is een door en door landelijk dorp, waar nog een paar landbouwbedrijven actief zijn op het ritme van de seizoenen.

 

Vanuit de dorpskern kunt u een van de bos- of veldwegen inslaan en heerlijke lommerrijke plekjes opzoeken, aan de voet van de heuvel, langs de oevers van de Hermeton en zijn bijriviertje, de Omeri.

 

  • Vierves- sur-Viroin


Vanaf het hooggelegen Olloy-sur-Viroin hebt u een weids uitzicht over het dorp en het schitterende kasteel van Vierves-sur-Viroin, op de grens met de Ardennen, in het natuurreservaat van de Viroin .

 

In de omgeving zal uw aandacht worden getrokken door een bijzonder landschap, bestaande uit graslanden op een kalkbodem, met een uiterst interessante fauna en flora.

 

De oude graaslanden voor schapen, die aan het begin van de 20ste eeuw overwoekerd raakten, worden momenteel gerestaureerd. In het dorp treft u een Mediterrane sfeer aan in de dicht bebouwde, glooiende straatjes. De kerk van de Heilige Rufin en Valère, de wasplaats, de ruïnes van de molen en de oude bariumsulfaatmijnen, nu een ecomuseum, zorgen voor extra zonnige charme.


Om de sfeer van vroeger te herbeleven, kunt u naar het oude station gaan en een ritje maken op de stoomtrein. Bestemming: de drie valleien. Hebt u meer zin in een feestelijke sfeer? Het authentieke carnaval herinnert aan de heksenverbrandingen op het dorpsplein in de Middeleeuwen.

 

Achteraf kunt u bekomen bij een glaasje Pescarina, de lokale specialiteit.

 

  • Le Clicotiat


Om de mooie streek van de Vallées des Eaux Vives op uw eigen tempo te ontdekken, biedt Le Clicotiat u twee kwalitatieve mountainbikes aan.

 

De mountainbikes van Le Clicotiat, met hun schijfremmen, Shimano-onderdelen en aluminiumframe, worden op uw verblijfplaats geleverd met een helm, een rugzakje met herstellingsmateriaal (pomp, bandenpleisters, kettingpons, klein gereedschap) en een kaarthouder.


De mountainbikes van Le Clicotiat zijn in perfecte staat en worden voor elk verhuur steeds gereinigd en afgesteld ... Aan u om nu de Vallées des Eaux Vives te ontdekken!

 

Selecteer een parcours op basis van uw criteria (lengte, moeilijkheidsgraad, bezienswaardigheden ...) en u ontvangt een routekaart. U krijgt ook een lunchpakket mee, voor het geval dat u onderweg uw batterijen moet opladen.


Na de fietstocht hebt u afspraak in een van de mooiste dorpjes van Wallonië voor een rondleiding met een gids. Nog een kleine tip: wanneer u een mountainbike reserveert, gelieve dan uw lengte mee te geven, zodat u een mountainbike op uw maat geleverd krijgt.